Kant

Kant Kant onstaat in de 16de eeuw, wanneer kragen van hemden steeds vaker versierd worden met borduurwerk. De naam 'kant' verwijst dus naar de plaats waar kant werd gebruikt, namelijk aan de rand van de stof.

Kant onstaat in de 16de eeuw, wanneer kragen van hemden steeds vaker versierd worden met borduurwerk. De naam 'kant' verwijst dus naar de plaats waar kant werd gebruikt, namelijk aan de rand van de stof.

Vlaanderen en Italië worden als de bakermat van de kant beschouwd. Kanten werden vervaardigd door kantwerksters die individueel of in kantscholen werkten, en door weesmeisjes.

Kantwerksters werkten meestal in opdracht van een koopvrouw of –man. Het patroon van de kanten werd door een patroontekenaar opgemaakt en de koopman verdeelde het patroon onder verschillende kantwerksters. Dit systeem had meerdere redenen. Traditioneel maakte elke kantwerkster steeds een zelfde motief, zodat de vaardigheid toenam en het kant sneller kon worden vervaardigd. Anderzijds zagen de kantwerksters nooit het volledige patroon, uit vrees dat zij het kantwerk voor eigen rekening zouden maken.

Technieken
De kloskant en de naaldkant zijn twee kanttechnieken. Kloskant wordt gemaakt op een kloskussen waarop het patroon wordt bevestigd. Op dit patroon worden spelden geprikt, waarrond de draad wordt bevestigd. De draad wordt op klossen gewonden. Het weven of vlechten gebeurt door het systematische verleggen van de klosjes.
Naaldkant wordt gemaakt met naald en draad. Het kantwerk wordt volledig opgebouwd uit variaties van de knoopsgatsteek. Naaldkant is zeer tijdsintensief, daardoor veel duurder en werd vooral besteld door de koninklijke paleizen.

Mode
Vanaf de 16de eeuw is kant een vast accessoire in de garderobe. Ook in eenvoudige kledij wordt geleidelijk aan kant verwerkt, maar vooral in doop-, huwelijks- en rouwkledij.

Tot begin 20ste eeuw bepalen de kanten mee het modebeeld, zowel in de afwerking van kleding, als in accessoires zoals mutsen, waaiers, parasols of handschoenen, of voor heren, in de das.

Vanaf de 19e eeuw, met de komst van machines, wordt kant ook verwerkt in gordijnen, draperieën en sluiers. De motieven worden steeds meer uitgewerkt. Bloemen worden bloementuilen, soms wordt zelfs schaduw gesuggereerd.

Kant wordt vandaag nog steeds verwerkt in lingerie. Dat heeft zijn oorsprong in de Victoriaanse preutsheid van de 19e eeuw. Naaktheid was taboe; men zocht en vond creatieve manieren om doorschijnende kant in kledij te verwerken. Speelse motieven zoals bloemen, hartjes en cupidootjes benadrukken het speelse, sensuele karakter van kant.

Souvenir
Kant is een populair souvenir. Op het plein voor de Kathedraal is een aantal winkels te vinden die kant verkopen.


Met dank aan de Koninklijke Bond van Oost-Vlaamse Volkskundigen, www.kbov.be.

 

Naar Antwerpen...
...met de trein

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...met de auto

Met de auto naar Antwerpen

Met de auto naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...parkeren

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Naar Antwerpen...
...tram & bus

Openbaar vervoer in Antwerpen

Openbaar vervoer in Antwerpen